Fusion Music

D A S I N U

Gitaren | Amps | FX

Gitaren

Fender
Hieronder zie je de drie gitaren waar ik het meeste op speel:

  • Een Fender '99 standard USA Stratocaster, niets aan veranderd.
  • Een Fender'91 USA telecaster met een noiseless Dimarzio Area T pickup in de nek en een Seymour Duncan Lil '59 in the brug positie.
  • Een Fender '97 Lonestar Stratocaster met een Dimarzio Area 61 in de nek positie, een Area 67 in het midden en een Seymour Duncan Pearly Gates humbucker in de brug.

Single coil elementen kunnen voor veel ongewenste bijgeluiden zorgen. Als je bijvoorbeeld in de buurt van een PC zit hoor je door je gitaar soms de geluiden van je bv je harddisk. Ik ben daarom een grote fan van de noiseless varianten en heb al mijn gitaren 'geshield' met kopertape. Bromvrij dus, niet alleen enorm prettig bij het maken van opnames, maar ook tijdens repetities en optredens. Niet alle noiseless varianten zijn echter geschikt als je een één-op-één vervanging zoekt voor je single coil. Bij een aantal wordt het hoog afgevlakt waardoor je de typische 'Fender Twang' kwijtraakt (maar daar kan je natuurlijk ook bewust voor kiezen). Een tijdje geleden heb ik een Youtube filmpje gemaakt met een shoot-out van verschillende modellen. Het is inmiddels rond de 25.000 keer bekeken, dus blijkbaar voor sommigen interessant om even te bekijken.


Fenix Les Paul Voor klassieke humbucker rock sounds gebruik ik ook een Fenix Les Paul kopie met een Dimarzio DP103 PAF in de nek en een Super Distortion in de brug positie. Fenix gitaren werden eind jaren 80, begin jaren 90 gemaakt door de bekende Koreaanse instrumenten bouwer Young Chang. Deze fabriek was vooral bekend door de Squier gitaren die Young Chang voor Fender maakte, maar produceerde daarnaast allerlei kopieën van hoge kwaliteit. Prima gitaartje.

Verder gebruik ik voor de echte Fender Twang sound een Telecaster uit 2006 (60th Anniversary edition) die geheel in originele staat is. Mijn bas tenslotte is een oude Yamaha 1000S, die ik ooit in de jaren 80tig nieuw gekocht heb. Zie foto's hieronder.

Telecaster 2006 60th Anniversary edition
Yamaha BB1000s

Versterkers

Op een gegeven moment was ik het sjouwen met zware (buizen) versterkers helemaal zat. Ook had ik regelmatig last van die typisch buizen issues. Gecorrodeerde buizenvoetjes bijvoorbeeld als een versterker een tijdje had stilgestaan in de oefenruimte. Ik snap dat onderhoud af en toe nodig is, maar een hele repetitie met een krakende versterker achter je vind ik in ieder geval ontzettend irritant. Overigens zullen er ook wel buizenversterkers zijn die dit soort issues niet hebben, het is uiteraard een persoonlijke ervaring met een beperkt aantal versterkers. Bovendien ga ik nogal onzorgvuldig met die dingen om, dus dat zal er ook wel mee te maken hebben...

Tegenwoordig hou ik het simpel. De versterker die ik het meest gebruik is een Award Session Blues baby 22 transistor versterker met een Eminence Lil Texas speaker (met een Neodymium magneet). Klinkt geweldig, meer dan genoeg volume, ook voor optredens en heeft een extreem licht gewicht. Nog geen 10 kg!

Blues Baby

... en daarnaast is er natuurlijk ook de beroemde, onverwoestbare 'Red stripe' Peavey Bandit! Een fantastisch werkpaard. Ik heb er een aantal die her en der rondslingeren in oefenruimtes en thuis. Het enige wat ik er aan gedaan heb om ze nog beter te maken is het vervangen van de speakers, die zijn - vind ik - namelijk niet zo best. Ze klinken een beetje dun en blikkerig. In mijn Bandits zit daarom een Eminence Texas Heat of een Eminence Red White and Blues speaker.

Bandit

En, bijna vergeten, deze Yamaha THR5 staat ergens verborgen in de woonkamer. Ontzettend leuk versterkertje met een heel scala aan geluiden voor als het niet al te hard kan. Yamaha THR5

Pedalen
Zoals eerder al gemeld gebruik ik tijdens het maken van opnames geen gitaar effecten. Ik voeg ze in een later stadium toe zodat ik niet hele tracks opnieuw hoef op te nemen als het effect me achteraf niet bevalt.
Maar ik ben gitarist, en gitaristen hebben 'pedal boards'. Ik heb talloze pedalen (het is een ziekte volgens mij), maar momenteel gebruik ik een heel simpel setje met alleen een tuner, een Chicago Stompworks 'dubbel' pedaal met aan de rechterkant een TS808 kloon en aan de linkerkant een Proco Rat kloon (fantastisch pedaal!), een TC electronic mini Shaker en een TC electronic Flashback mini delay.

Fusion Music

D A S I N U

Created by

Hans Soeteman
Gitaren Amps FX | Dasinu